Breaking News
Home - Algemene informatie over smartwatches - Wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst?

Wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst?

Men zou kunnen stellen dat de eerste generatie volwaardige smartwatches zijn intrede maakte in 2013. Net zoals bij de eerste smartphones het geval was, waren de eerste smartwatches weinig verfijnd, nogal lomp en behoorlijk prijzig. We weten echter hoe de smartphone is geëvolueerd in de loop van slechts enkele jaren, en dit belooft veel goeds voor de smartwatch. Zeker daar smartwatches kunnen meeprofiteren van de nieuwste technologieën die zijn ontwikkeld vanuit die gigantisch gegroeide smartphone- en tabletmarkt. De componenten voor dergelijke technologie worden steeds sneller, kleiner, efficiënter, lichter en goedkoper en zullen ook hun weg vinden naar de smartwatches.

Zo’n vijftien jaar geleden, toen het fenomeen van de mobiele telefoon haar intrede deed op de Nederlandse markt, reageerde de gemiddelde consument als volgt:

Ook van de smartphone werd aanvankelijk niet gedacht dat uiteindelijk meer dan 1 miljard mensen er eentje in hun bezit zouden hebben; het werd in de begindagen meer als een kekke gadget gezien voor technologiefreaks dan dat het een noodzakelijke toevoeging zou zijn voor ons alledaagse functioneren.

Het lijkt plausibel dat de smartwatch hetzelfde te wachten staat; waar het nu door velen nog als een leuke maar enigszins overbodige gadget wordt gezien, zullen we wellicht over enkele jaren ons geen bestaan meer kunnen indenken zonder een dergelijke, geavanceerde smartwatch om onze pols. De smartwatch zal straks een steeds belangrijkere rol vervullen als aanvulling op onze smartphones.

Momenteel is de belangrijkste functionaliteit van de smartwatches er een van het doorgeven van notificaties. Zeker daar veel mensen de hele dag door notificaties ontvangen, is het ontvangen van dergelijke notificaties op je smartwatch gewoonweg veel sneller en effectiever dan elke keer je smartphone tevoorschijn te hoeven halen. In één oogopslag zie je op je smartwatch of een notificatie al dan niet belangrijk is en mocht het nodig zijn, kan je alsnog besluiten je smartphone raad te plegen.

De volgende stap?

render1-1Willen smartwatches hun bestaansrecht verzilveren, dan zullen ze nog veel verder doorontwikkeld moeten worden. Slechts het doorgeven van notificaties zal niet genoeg zijn om de grote massa consumenten aan te spreken. De komende jaren zullen steeds meer functionaliteiten hun weg vinden naar de smartwatch en smartwatches zullen steeds meer functies van smartphones kunnen overnemen. Ook lijkt er een sterk groeiende trend in health-management te zijn; bloeddrukmeters, calorieënverbranding, hartslagmeters, stappentellers en bewegingsmonitoring zullen allemaal hun weg vinden naar de smartwatch. Het is van vitaal belang dat er geïnvesteerd wordt in applicaties die specifiek zijn ontwikkeld voor smartwatchgebruik. Hier ligt dus een taak voor zowel de smartwatchfabrikanten als voor onafhankelijke app-ontwikkelaars.

Er zijn opvallend veel kleinere fabrikanten bezig aan de ontwikkeling van een eigen smartwatch. Tevens loopt er een heel aantal crowdfundingprojecten om smartwatchconcepten gefinancierd te krijgen en lijken beleggers erg gemotiveerd om dergelijke initiatieven te steunen middels donaties en giften.

 

About David Janssen

David Janssen is redacteur op Smartwatchgids.com. Hij is al jaren actief op de redactie van verschillende technologie-blogs. Zijn voorliefde voor technologie en kritische blik worden al jaren door vele lezers gewaardeerd.

Check Also

Tokyo Flash

Wat is een smartwatch precies?

Een smartwatch is een horloge met daarin de nieuwste technologie verweven. Naast dat je er ...

Geef een reactie